Albumul istoric „Regele Mihai“ a fost lansat joi seara, la standul Editurii Litera de la Târgul de Carte Gaudeamus, în prezenţa autoarei Diana Mandache, a lui Stelian Tănase, Teodor Paleologou, Liviu Mihaiu şi Ioan Luca, precum şi a vizitatorilor târgului.
„Regele Mihai a fost dintotdeauna un simbol al istoriei regalităţii, încă de la naştere. A reprezentat şi un simbol al continuităţii dinastiei din perioada în care Ferdinand îl numise succesor. Orice carte despre Regalitate este un lucru extrem de important pentru istoriografia Regalităţii şi a istoriei contemporane a României“, şi-a explicat Diana Mandache alegerea de a aborda acest subiect.
„Orice carte are povestea ei“, a completat istoricul. „Aceasta s-a născut din nevoia de a publica o perioadă care trebuie cunoscută de generaţiile care vin din urmă, dar şi de persoane care au avut acces mai puţin la informaţie. Este vorba de un breviar istoric care cuprinde o interesantă poveste a vieţii Regelui Mihai, începând din 1921 până inclusiv în anii exilului. Am considerat că această carte trebuie să cuprindă trei teme importante: educaţia şi anii formatori, ceremoniile, care sunt de mai multe categorii, şi timpul liber. Sunt prezentate imagini de la schi, gold, echitaţie, ca şi de la vânători regale. Toate acestea sunt însoţite de documente, în special din perioada exilului, care vin să completeze portretul monarhului României“, a mai spus Diana Mandache.
Diana Mandache, despre lansarea albumului istoric „Regele Mihai“, la Târgul de Carte Gaudeamus
Stelian Tănase, invitat la lansare, a punctat uşurinţa cu care se citeşte acest volum şi ineditul fotografiilor pe care le reuneşte. „Credeam că n-am să mai văd vreo poză pe care n-am văzut-o niciodată cu Regele Mihai. Am găsit destule aici, ceea ce arată că cercetarea a fost serioasă. Am făcut mai multe filme, am scris mult despre