Curtea Constituţională a României (CCR) a decis joi că este neconstituţională Legea privind aprobarea Memorandumului de înţelegere încheiat între statul român şi The Rompetrol Group NV, semnat la Bucureşti la 15 februarie 2013, după ce a admis sesizarea preşedintelui Traian Băsescu.
Judecătorii CCR au constatat că legea prin care a fost aprobat memorandumul de înţelegere nu respectă principiile constituţionale privind claritatea şi previzibilitatea actelor normative. Potrivit CCR, legea contravine prevederilor art. 1 alin. 5 din Constituţia României care stabileşte: ' În România, respectarea Constituţiei, a supremaţiei sale şi a legilor este obligatorie '.
Sursa judiciare au declarat că Memorandumul de înţelegere încheiat între statul român şi The Rompetrol Group NV rămâne valabil pentru că CCR a fost sesizată să verifice constituţionalitatea legii sale de aprobare.
Decizia CCR este definitivă şi general obligatorie.
În iulie, şeful statului a trimis Parlamentului cererea de reexaminare a legii respective, însă a fost respinsă de Senat pe 16 octombrie.
În motivarea sesizării, Băsescu precizează că înţelegerea dintre cele două părţi prevede obligaţii în sarcina statului român, precum renunţarea la anumite litigii şi la unele măsuri provizorii, în timp ce pentru persoana juridică privată se impune participarea la o privatizare ulterioară şi realizarea unor investiţii, toate aceste obligaţii fiind însă stabilite fără vreo sancţiune juridică.
'Astfel, în situaţia în care partenerul privat nu îşi îndeplineşte obligaţiile asumate, normele legii sunt imprecise şi nu prevăd sancţiuni exprese. Aşa cum rezultă din jurisprudenţa Curţii Constituţionale, o normă juridică lipsită de previzibilitate antrenează, în consecinţă, încălcarea dispoziţiilor Art. 1 alin. (5) din Legea Fundamentală, potrivit căro