Noi dispute pe codul rutier! Parlamentarii cred că amenzile foarte mari vor creşte corupţia. Mai mult, ei susţin că trebuie scurtată şi perioada maximă de suspendare a permisului, care în noul proiect este de doi ani. Acesta este motivul pentru care dezbaterea codului a fost amânată pentru încă două săptămâni.
COD RUTIER. În noiembrie, sunt comemorate victimele accidentelor de circulaţie, în cadrul Zilei Mondiale dedicată acestui scop. Acţiunea a fost iniţiată de o asociaţie din Marea Britanie – RoadPeace – şi în 2005 ONU a stabilit ca data de 17 noiembrie a fiecărui an să fie dedicată unui trist adevăr – drumurile din întreaga lume produc victime. Statisticile sunt înfiorătoare – în fiecare zi, pe plan mondial, îşi pierd viaţa, în accidente rutiere, 3.400 de oameni. Asta este o statistică dată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii. La fel de înfiorătoare este şi o altă cifră, dacă e să privim ce se întâmplă pe planetă în fiecare an – 1,2 milioane de morţi în accidente rutiere. România aduce, la rândul ei, statistici îngrozitoare, dacă e să ne referim la victimele şoselelor, numai în 2012 înregistrându-se 3.934 de accidente grave, de pe urma cărora au rezultat 778 de decese, după cum anunţă Asociaţia Naţională a Victimelor Accidentelor Rutiere. Între timp, noul cod rutier se plimbă între Parlament şi Guvern.
COD RUTIER. Modificarile Codului rutier au fost aprobate de Guvern sub forma unui proiect de lege si transmise spre dezbatere Parlamentului, urmand astfel sa intre in vigoare doar dupa ce va fi avizat si de catre parlamentari.
Care sunt prevederile noului proiect de COD RUTIER?
Ministerul Afacerilor Interne a publicat pe site-ul institutiei forma revizuita a proiectului OUG ce modifica si completeaza Codul Rutier, la 10 zile dupa varianta propusa initial, ce poate fi consultata AICI. “Forma revizuita a proiectului de act normativ a fost re