Pentru prima dată în România, specialiştii au evaluat, în cadrul unui studiu, tratamentul pacienţilor cu bronhopneumopatie obstructivă cronică (BPOC), iar datele au fost raportate la auditul realizat de Societatea Europeană Respiratorie şi de Forumul Societăţii Europene. Vestea proastă este că avem cei mai tineri bolnavi de BPOC din Europa.
În cadrul BPOC Audit s-a analizat calitatea îngrijirii pacienţilor cu bronhopneumopatie obstructivă cronică în 16 ţări, respectiv în 422 de centre, incluzând 19.000 de cazuri. "Este cea mai mare bază multinaţională de exacerbări (agravare a bolii de fond). Prima constatare, la nivel global, o constituie procentul mare de reinternări ale acestor exacerbări, 35%, fapt care demonstrează dificultăţi majore de management al bolii. 40% din exacerbări sunt fără explorare funcţională, fiind judecate şi tratate doar pe criterii clinice de un medic senior cu experienţă. Îngrijorător este că pacienţii noştri cu BPOC sunt mai tineri – 63 de ani, în medie, faţă de 72 – media europeană", declară prof. dr. Florin Mihălţan.
Externări haotice
Mai mult, două din 10 spitale din România nu pot trata toate cazurile care au nevoie de ventilaţie non-invazivă, iar la asistenţa la domiciliu a pacienţilor cu traheostomii ne situăm pe ultimul loc. "Este o realitate că externarea pacientului cu BPOC se face haotic şi nu există asistente pregătite în domeniu pentru a prelua pacientul la momentul externării, dar şi pe parcursul acesteia", mai spune prof. dr. Florin Mihălţan.
Bărbaţii români, "campioni" la boală
Pacienţii români au reprezentat 3,98% din totalul celor monitorizaţi (în valoare absolută, 629). Dintre aceştia, proporţia de bolnavi de sex masculin a fost printre cele mai mari din ţările participante (81,2%), a doua ca frecvenţă după Spania.
"Fruntaşi"şi la ulcer, şi