Infiintarea sub-comisiei de ancheta in cazul CEC - Ioana Basescu nu este nici ilegala, nici neregulamentara. La fel si comisia mixta pe care o vrea Victor Ponta.
Ar deveni ilegale daca ar implica si DNA in ancheta, dar altfel, nu exista niciun impediment legal. Doar ca ele sunt perfect inutile in raport cu scopul declarat. Adica, pasamite, sa verifice activitatea unor institutii ale statului.
Si asta pentru simplul motiv ca, dupa cum a explicat pentru Ziare.com, prof. Gheorghe Iancu, comisiile parlamentare isi pot exercita autoritatea doar asupra executivului, nu si asupra altor institutii publice, cu atat mai putin asupra unor persoane fizice.
Asa ca poate sa faca parlamentul cinci comisii una peste alta, ca tot nu il poate obliga pe presedintele CEC Radu Ghetea sa vina sa depuna marturie si nici macar sa transmita documentele solicitate. CEC nu se subordoneaza parlamentului, deci nu are nicio obligatie in raport cu o astfel de comisie. La fel oricare institutie a statului, cu exceptia guvernului. Cu atat mai putin are obligatia o persoana fizica precum Ioana Basescu sa se prezinte la audieri sau sa furnizeze vreun document.
Fara martori, fara documente, ce adevar spera aceste comisii sa descopere? Niciunul, evident. Pentru ca nu acesta este scopul lor. Scopul lor este sa faca zgomot. Cat mai mult zgomot in privinta acestui subiect.
Pe de-o parte ca diversiune. In ziua asumarii raspunderii spre exemplu, anuntul lui Victor Ponta despre comisia mixta, care pare sa fi luat prin suprindere pe toata lumea, a mutat atentia de la subiectul zilei - legea aberanta a descentralizarii.
Apoi, aceasta este pentru Victor Ponta o ofensiva strategica prin care il pune pe Crin Antonescu intr-o pozitie secundara si defensiva. Liderul PNL nu a prea vrut nici prima comisie, a aflat de la televizor de ce