Vizita premierului chinez, Li Keqiang, în România, în zilele următoare, pentru o întâlnire cu șefi de guvern din Europa de Est, este una care a ridicat semne de întrebare în rândul diplomaților de la Bruxelles, scrie Financial Times în ediția online. Sursa: Reuters
„Decizia pare a fi o strategie de tipul „divide și cucerește”, care pare calculată pentru a pune presiune asupra Bruxelles-ului, într-un moment în care există câteva dispute comerciale în desfășurare”, a declarat un diplomat european, care a dorit să rămână anonim.
China și UE au ajuns la un acord pentru a negocia un tratat bilateral privind investițiile, menit să crească accesul celor două părți la piața celeilalte și să ofere un semnal că relațiile sunt bune, în ciuda unor tensiuni comerciale care au apărut recent.
Potrivit acordului, anunțat de premierul chinez, Li Keqiang, președintele Comisiei Europene, Manuel Barroso, și cel al Consiliului European, Herman Van Rompuy, la finalul unui summit bilateral anual, ce a avut loc azi, la Beijing, liderii au promis să crească schimburile comerciale de la circa 580 de miliarde de dolari în 2012 la 1 trilion de dolari până în 2020.
Ei au căzut de acord să mențină piețele deschise și să se opună oricărei forme de protecționism.
UE reprezintă cea mai mare piață de exporturi pentru China, în ultimii 9 ani, iar China este a doua mare piață de export pentru blocul comunitar, după Statele Unite. Dar investițiile bilaterale de ambele părți sunt neglijabile.
Un pact final urmează să fie semnat, probabil, abia peste 2 -3 ani, dar ar fi primul astfel de acord de investiții negociat de UE după Tratatul de la Lisabona din 2009.
Investițiile chineze în Europa s-au dublat în ultimii ani, dar tot sunt la un nivel de mai puțin de 1% din investițiile străine din Europa, care au o valoare totală de 3 trilioane de