Departamentul pentru Energie îi va împuternici pe reprezentanţii statului în Adunarea Generală a Acţionarilor la Electrica S.A. să aprobe încheierea unui act adiţional la contractul de privatizare semnat cu Enel pentru filiala Electrica Muntenia Sud, legat şi de componenţa tribunalului arbitral.
Guvernul doreşte ca disputele aflate pe rol să fie soluţionate de tribunale arbitrale formate din trei membri, faţă de un singur membru în prezent. Mandatul de modificare a contractului a fost acordat, miercuri, prin hotărâre de guvern.
Electrica a pierdut un prim proces intentat la Curtea de Arbitraj de la Paris pentru clauze de investiţii la Electrica Banat şi Electrica Dobrogea.
Electrica SA are pe rolul Curţii de Arbitraj de la Paris trei acţiuni privind obligaţiile din contractele de privatizare încălcate de Enel, E.ON şi CEZ, pretenţiile fiind în cazul Enel de 834,21 milioane euro, la care de adaugă penalităţi de 378,6 milioane lei, în cazul CEZ de 13,26 milioane euro, la care se adaugă daune şi dobânzi aferente de 150,73 milioane lei, în timp ce în cazul E.On pretenţiile sunt de 37,96 milioane euro, la care se adaugă dividende şi dobânzi aferente anilor 2004-2005 de 74,28 milioane lei.
Clauzele încălcate se referă la nerespectarea prevederilor privind realizarea investiţiilor în contract, privatizarea, distribuirea de dividende, obligativitatea convocării cu o anumită ritmicitate a Consiliului de Administraţie şi alte prevederi care au clauze penalizatoare.
Enel a cumpărat de la stat, în 2005, companiile de distribuţie şi furnizare a electricităţii Electrica Banat şi Electrica Dobrogea, iar în 2008 a preluat şi Electrica Muntenia Sud, care alimentează cu energie Bucureştiul. Toate aceste trei companii au fost divizate în mai multe firme, în funcţie de specificul activităţii.