Povestea cu descentralizarea serviciilor la nivel teritorial nu pare că convingă șefii administrațiilor locale. Primarii, cei care trebuie să aplice legile în teritoriu, se confruntă cu multe aberații legislative gândite „de la centru“, de persone care nu și-au depășit performanța de a vedea care sunt probleme le în teritoriu.
Primarul PNL din Comăna, Viorel Grusea, se plânge de birocrația de stat privind angajarea de personal, chiar dac există o lipsă acută de personal care să deservască locuitorii pe care-i reprezintă!
Oficial, legea permite încadrarea doar a unui funcţionar, pe un post vacantat (Schme cu 1 la 4). Concret, Grusea spune că nu poate angaja doi salariaţi, de care are extrem de mare noevoie, din cauza procedurilor prevederilor de la nivelul Ministerului de Finanţe, care îi plafonează nivelul cheltuielilor de personal.
„Dacă fondul necesar de salarii pentru întreg anul este de o sută de milioane de lei, Direcţia de Finanţe alocă doar 60 de milioane de lei, bani care ajung pentru plata retribuţiei doar până pe la jumătatea anului. Ceea ce le creează angajaţilor o nesiguranţă funanciara. Nu poți să le ceri oamenilor, care câștigă doar 602 lei, la ghișeu, și performanță, și să fie zâmbitoare, în contextul în care vin oameni care nu înțeleg prevederile legale și înjură li devin violenți“, apreciază Grusea.
Edilul din Comăna a mai precizat că la Primărie sunt 16 angajaţi, însă instituţia ar trebui să funcţioneze cu 22 de funcţionari. Grusea spune că are nevoie urgent de un post la starea civilă, dar şi de un angajat la asistenţă socială, ţinând cont că sunt în lucru peste 280 de dosare.
„La Comăna avem un singur asistent social, care trebuie să se ocupe de 280 de dosare de protecție socială. În comparație, la Făgăraș sunt 14 angajați care se ocupă de acest serviciu, dar care au 800 de dosare. Este evidentă inegalitatea administr