“Nu le pasă şi dau sentinţe proaste, care nu au nicio legătură cu cazul, îţi râd în faţă şi nu ai ce să faci”
Avocatul Alin Sobol, vicepreşedintele Organizaţiei pentru Apărarea Drepturilor Omului din România (OADOR) cu sediul la Timişoara, atrage atenţia asupra situaţiei gravă în care se află justiţia, în acest moment, din cauză că judecătorii nu sunt traşi la răspundere materială, sub nicio formă.
De aceea, ei dau sentinţe partinice, în funcţie de interesele politice sau cât de gros e plicul cu bani. Totul se trage, în primul rând, de la faptul că ministrul Justiţiei este numit politic pe post, de un partid sau altul. “Trebuie o lege a răspunderii materiale a magistratului. Fiindcă nu e un filtru direct de răspundere materială a lor, s-a ajuns la situaţii aberante de iresponsabilitate a magistraţilor, atunci când dau o sentinţă”, a declarat avocatul Sobol.
Situaţia este şi mai paradoxală. În timp ce avocaţii sunt obligaţi să încheie asigurare de malpraxis, judecătorii nu. Rezultatul? Sute de cazuri ajung la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) de la Strasbourg, din cauza unor decizii aberante date de judecătorii din România. Atunci, CEDO obligă statul român să plătească despăgubiri, în loc ca să plătească judecătorul care a dat sentinţa ilegală. “În condiţiile în care un judecător dă o soluţie, el nu are niciun filtru de răspundere, decât căile de atac. Când oamenii epuizează toate căile, ajung la CEDO şi câştigă (sunt foarte multe cazuri), este condamnat statul român la despăgubiri, iar noi, toţi cetăţenii, plătim în locul magistratului iresponsabil, care a dat o sentinţă ilegală. În această situaţie, Ministerul Justiţiei, pe Legea nr. 303 din 2004, are posibilitatea să facă acţiune în regres împotriva judecătorilor vinovaţi, dar nu o formulează. Problema cea mare este că ministrul Justiţiei este numit politic. Ministerul Justiţiei m