Transformările politice şi economice care au urmat căderii comunismului din Europa Centrală şi de Est în urmă cu mai mult de două decenii s-au blocat, iar veniturile din regiune s-ar putea să nu ajungă niciodată la nivelurile acelora din Europa Occidentală, a avertizat Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare.
În cea mai pesimistă evaluare a Europei Centrale şi de Est, BERD a explicat că, în timp ce creşterea economică „substandard“ a regiunii din 2008 încoace reflectă în mare parte impactul crizei financiare mondiale şi cea a datoriilor din zona euro, slăbiciunile perspectivelor de creştere pe termen lung au rădăcini mai adânci.
Instituţia financiară internaţională notează că, deşi cea mai mare parte a măsurilor economice necesare pentru stimularea creşterii pot fi identificate cu uşurinţă, instituţiile politice inadecvate şi interesele majore au prevenit adoptarea lor.
„Acest capitol (intitulat Convergenţa veniturilor în pericol – n.red.) analizează dacă convergenţa poate continua într-un ritm suficient pentru a împinge venitul mediu per capita în majoritatea statelor la peste 60% din media UE-15 (şi peste 80% în câteva cazuri) până în 2035. Concluzia este că tranziţia regiunii se confruntă cu o problemă gravă a creşterii pe termen lung şi că, având în vedere actualele politici, convergenţa cu standardele de viaţă occidentale definite mai sus nu va fi atinsă în majoritatea ţărilor. Chiar dacă se ajunge la convergenţă, progresul va fi foarte lent“, se arată în evaluarea citată.
Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 22.11.2013
Transformările politice şi economice care au urmat căderii comunismului din Europa Centrală şi de Est în urmă cu mai mult de două decenii s-au blocat, iar veniturile din regiune s-ar putea să nu ajungă niciodată la nivelurile acelora din Europa Occidentală, a