O analiza genetica recenta indica faptul ca oamenii moderni s-au imperecheat cu denisovani, neanderthalieni si cu inca o populatie misterioasa despre care nu avem inca informatii.
Secventierea genomului provenit de la doua rude disparute ale omului sugereaza ca aceste grupuri "arhaice" s-au imperecheat atat intre ele, cat si cu oamenii.
Un genom provine de la Omul de Neanderthal (neanderthalieni), iar celalalt de la alt grup uman arhaic, Omul din Denisova (denisovani). Descoperirea sugereaza ca incrucisarea s-a produs intre membrii mai multor grupuri stravechi asemanatoare cu oamenii, care traiau in Europa si Asia in urma cu peste 30.000 de ani, relateaza Times of India.
Geneticianul Mark Thomas, de la University College London, este de parere ca "toti oamenii a caror origine provine din exteriorul Africii au 2% din genomul neanderthalian, iar anumite populatii din Oceania, precum cele din Papua Noua Guinee si aborigenii australieni, au aproximativ 4% din ADN rezultat in urma incrucisarii stramosilor lor cu denisovani".
Pe de alta parte, David Reich, genetician specializat pe probleme evolutive de la Harvard Medical School din Boston, sustine ca aceste concluzii au fost bazate pe o secventiere genomica de proasta calitate.
Echipa sa de cercetatori, impreuna cu Svante Paabo de la Max Planck Institute for Evolutionary Anthropology din Leipzig, a creat o versiune mult mai completa a genomurilor de denisovan si neanderthalian, de o calitate care se poate compara cu cea a genomului omului modern.
Reich a declarat ca cel mai surprinzator fapt a fost acela ca "noile secventieri ale genomurilor au indicat ca denisovanii s-au mai imperecheat si cu o alta populatie arhaica disparuta, care traia in Asia acum mai bine de 30.000 de ani si care nu sunt nici oameni, nici neanderthalieni".
Paleoantro