Crampele musculare, numite în popor cârcei, sunt contractări ale muşchilor care provoacă, uneori, dureri inimaginabile. Cârceii apar după exerciţii fizice epuizante sau în cazul unor schimbări bruşte de temperatură, iar deshidratarea creşte riscul apariţiei lor.
În cazul cârceilor, contracţia muşchilor este involuntară. „Pentru a avea această contracţie, nervul sau grupul de nervi ai muşchiului trebuie să fie activaţi“, spune Allan Goldfarb, medic, psiholog şi profesor la departamentul de Kinesiologie (ştiinţa mişcării) la Universitatea din Carolina de Nord, SUA.
De ce apar cârceii după exerciţiile fizice
„Anumite iritări sau activări ale nervilor activează muşchiul atunci când nu este folosit“, adaugă Allan Goldfarb pentru „Huffington Post“. În condiţii normale, după ce muşchiul se contractă, creierul îi va transmite semnalul de relaxare. În timpul crampei (cârcelului) acest semnal de relaxare nu ajunge la muşchi atât de repede şi atât de clar pe cât vrem noi. În loc de asta, există un dezechilibru între „activatori“ şi „inhibitori“, iar contracţiile continuă până când se transformă într-o adevărată crampă musculară foarte dureroasă, continuă Goldfarb.
Însă de ce există acest dezechilibru este un mister. Una dintre teorii spune că muşchiul care se contractă este pur şi simplu obosit, suprasolicitat. Un asemenea efort făcut de muşchi poate fi rezultatul unui exerciţiu îndelungat concentrat pe un singur grup muscular.
Mulţi specialiştii în crampele musculare vor spune că de vină este deshidratarea, însă studiile ştiinţifice de până acum prezintă rezultate conflictuale. Deshidratarea cauzează dezechilibre în corp, cu siguranţă, dar afectează întreg corpul, nu se concentrează pe un singur muşchi, conform lui Goldfarb. „În cazul unei probleme sistemice, cum este deshidratarea, atunci de ce nu se contractă întreg c