Guvernul a aprobat, miercuri, proiectul de lege care stabilește că arendașii, vecinii, tinerii fermieri până în 40 de ani și statul vor avea drept de preempțiune la cumpărarea terenurilor agricole în fața persoanelor fizice străine, începând cu 1 ianuarie 2014, și a trimis documentul la Parlament. Conform Tratatului de aderare la UE, România s-a angajat ca la 1 ianuarie 2014, să liberalizeze piața funciară, astfel încât cetățenii străini, persoane fizice, din Comunitatea Europeană, să poată cumpăra fără restricții terenuri agricole.
Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a arătat că proiectul de lege are în vedere importanța terenurilor pentru viitorul agriculturii românești, dar nu impune restricții la vânzarea
acestora, ci doar anumite condiții care se regăsesc deja, sub anumite forme, în Codul Civil.
Astfel, dreptul de preempțiune la cumpărarea unui teren agricol, existent în prezent doar pentru cei care arendează suprafața respectivă, a fost extins la vecini, pentru a încuraja formarea de suprafețe agricole mari, la tinerii fermieri, până în 40 de ani, în vederea întineririi mediului rural, și la stat, reprezentat prin Autoritatea pentru Administrarea și Reglementarea Pieței Funciare.
Autoritatea pentru Administrarea și Reglementarea Pieței Funciare se va forma în urma reorganizării și extinderii atribuțiilor Agenției Domeniilor Statului, însă proiectul de lege nu stabilește situațiile în care statul ar putea exercita dreptul de preempțiune la vânzarea unui teren agricol către un cetățean străin.
Guvernul a aprobat, miercuri, proiectul de lege care stabilește că arendașii, vecinii, tinerii fermieri până în 40 de ani și statul vor avea drept de preempțiune la cumpărarea terenurilor agricole în fața persoanelor fizice străine, începând cu 1 ianuarie 2014, și a trimis documentul la Parlament. Conform Tratatului de aderare la U