Birourile Permanente ale celor două Camere au întocmit calendarul dezbaterii proiectului Bugetului de stat şi a celui al asigurărilor sociale, pe care şi-au propus să îl adopte până pe 3 decembrie. Preşedintele Traian Băsescu a anunţat, însă, miercuri seară, că dacă guvernanţii nu renunţă la taxa de 7 euro cenţi pe litrul de combustibil şi se menţine creşterea cu o mie de miliarde la Ministerul Dezvoltării, el nu va promulga Bugetul şi îl va retrimite Parlamentului.
Şeful Executivului a replicat, joi, şi a insistat că Guvernul va menţine prevederile proiectului de Buget pe anul viitor, inclusiv introducerea accizei de 7 euro cenţi la litrul de carburant, deoarece au fost negociate cu FMI şi CE, iar preşedintele Traian Băsescu a semnat acordul cu aceste instituţii, deşi putea să nu semneze. Mai mult, a subliniat Ponta, preşedintele nu are dreptul de a lucra la proiectul de Buget, deciziile aparţinând exclusiv Guvernului şi, respectiv, Parlamentului. Şeful Executivului a mai spus că nu crede că şeful statului va bloca creşterile de pensii şi de salarii pentru profesorii debutanţi şi medicii rezidenţi şi nici creşterea salariului minim, cuprinse în proiectul de Buget. „Ce să discut cu preşedintele Băsescu? Sincer, nu prea ştie ce vrea, am văzut că este extrem de incoerent, a cam îmbătrânit, aşa, s-a băbit. Merge la TV, ne bârfeşte şi pleacă acasă. Deci, nu eu discut cu cei care au atribuţii. Cu domnul Băsescu ce să discuţi, că nu e valabil oricum ce discuţi cu el?”, a întrebat premierul.
PDL va vota Bugetul doar dacă amendamentele sale vor fi acceptate, a anunţat joi fostul ministru de Finanţe, Gheorghe Ialomițianu. El a precizat că democrat-liberalii au depus peste 1.340 de amendamente menite să “corecteze politica dezastruoasă a Guvernului Ponta”. Ialomiţianu a adăugat că una dintre propuneri priveşte reducerea bugetului Ministerului Dezvoltării cu 1,2