Preot loan ŞTEFĂNESCU
Dreptul Iov, om temător de Dumnezeu, face o afirmaţie valabilă şi astăzi: “Omul născut din femei are puţine zile de trăit şi se satură de necazuri” (Iov 14,1).
în această situaţie, adesea, bietul om îşi caută mângâierea în braţele plăcerii. Numai că mângâierile pe care ţi le aduc plăcerile sunt doar surogate. “Plăcerea ce potoleşte o durere atrage după sine o durere şi mai mare” – spune Sfântul Maxim Mărturisitorul. De aceea, Toma de Kempis ne sfătuieşte: “Lasă mângăierile în seama lui Dumnezeu, când eşti necăjit. El să le orânduiască după cum îi place Lui mai mult. Iar tu să înduri necazurile şi să le socoteşti ca pe cele mai mari mângâieri, pentru că suferinţele vremii acesteia nu pot sta alături de dobândirea măririi viitoare, chiar dacă numai tu le-ai suferit pe toate. Când vei ajunge ca pentru Hristos amarul să-ţi fie dulce şi drag, atunci să fii încredinţat că va fi bine de tine, fiindcă ai găsit raiul pe pământ”.
Starea de mângâiere pe care o aduce harul lui Dumnezeu este extraordinară. Cu El viaţa e uşoară, totul se petrece după voia Lui.
în lumea noastră două sunt ispitele care îi rătăcesc pe oameni de la calea cea bună. Pe de-o parte, iubirea faţă de avere, faţă de bani, de bunurile materiale; şi pe de altă parte, iubirea faţă de trup şi de plăcerile lui, sau, în cele din urmă, înclinaţia noastră pentru lucrurile josnice – lucruri josnice pe care oamenii le fac şi din cauza ispitelor care au ajuns la culme astăzi. Diavolul incită la păcat prin toate mijloacele: televiziune, internet, publicaţii etc.
Desigur, au fost în neamul nostru (şi cred că mai sunt) oameni care nu s-au lăsat incitaţi de aceste mijloace diavoleşti. Ei au fost capabili să se jertfească şi sunt în faţa lui Hristos o chezăşie pentru noi. De aceea, amintesc mereu să medităm la jertfa lui Constantin Brâncoveanu şi la importanţa ei pentru ne