Un vin mereu surprinzător, care poate fi banal sau poate cuceri inimi pe vecie. Dacă iubești vinul, trebuie să guști un Pinot Noir din Burgundia. Se spune că acesta este gustul originar al vinului, așa cum a fost el lăsat pe Pământ
Vinurile Pinot Noir sunt prețuite și lăudate peste tot în lume. Asta în condițiile în care strugurele din care provin este destul de dificil de cultivat, are nevoie de o climă răcoroasă și de o îngrijire atentă. Are ciorchini mici, care nu se coc uniform, iar materialul său genetic este expus ușor la mutații. Se pare că tocmai natura fragilă a strugurilor din care provine îi determină pe cunoscători să aplaude cu atâta frenezie expresiile sale cele mai reușite.
Patria sa spirituală este Burgundia. Este unul dintre cele mai vechi soiuri cultivate în Franța, primele atestări datând din cel dintâi secol al erei noastre. Cei care au pus bazele primelor podgorii organizate în Burgundia au fost călugării cistercieni, care au transmis mai departe tradiția culturilor de Pinot Noir până în zilele noastre. O parte din podgoriile de prestigiu din regiunea Cote d’Or se află pe fostele domenii ale mănăstirilor. Datorită terroirului de excepție care se găsește aici, se spune că în această zonă se află cel mai scump teren agricol din lume.
Vinul obținut în Burgundia are o culoare palidă, translucidă, iar aromele sale sunt destul de subtile, cu o consistență a gustului mai puțin intensă decât la alte soiuri nobile. Aromele frecvente sunt cele de merișor, cireașă sau zmeură. Are taninuri foarte puțin pregnante și o aciditate peste medie. Aproape jumătate din producția mondială este împărțită de Franța și Statele Unite. Este un strugure destul de cultivat în Germania sau în Italia, iar în Noua Zeelandă sau Chile producția sa a crescut simțitor mai ales în ultimii zece ani.
În Franța acest vin este, de ob