Dacă sunteţi, din întâmplare, mâine, în jurul orei 11.00, pestrada Coşbuc, în zona fostului IMH, să nu vă speriaţi foarte tare de desfăşurarea de forţe de acolo. Nu este altceva decât un exerciţiu pentru a vedea în ce condiţii se derulează salvarea oamenilor în cazul unui cutremur devastator.
Scenariul este extrem de sofisticat şi foarte apropiat de un caz real. Astfel, în data de 22 noiembrie, la ora 11.00 fix, se produce în zona Vrancea un cutremur cu magnitudinea de 7,6 grade pe scara Richter, la adâncimea de 120 km, cu epicentrul în localitatea Panciu. Cutremurul este urmat de două replici de 6,5 respectiv 5,8 grade pe scara Richter (75, respectiv 65 secunde) şi are ca axă de deplasare a undei seismice direcţia Focşani - Iaşi şi Bucureşti – Zimnicea.
Cele mai afectate judeţe de pe teritoriul României au fost Bacău, Buzău, Galaţi, Vrancea şi Bucureşti. În judeţul Galaţi, din punct de vedere al pierderilor de vieţi omeneşti, răniţilor şi distrugerilor, situaţia cea mai grea se înregistrează în municipiul Galaţi.
La nivelul judeţului Galaţi s-a convocat în şedinţă extraordinară, la sediul prefecturii judeţului Galaţi, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă iar la sediul primăriei Galaţi Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă pentru analizarea situaţiei operative şi stabilirea primelor măsuri urgente care se impun a fi luate în asemenea situaţie.
În paralel se elaborează primele comunicate pentru mass-media care au menirea să informeze populaţia cu privire la situaţia de urgenţă produsă, în scopul eliminării panicii, să recomande cele mai potrivite măsuri de protecţie şi intervenţie.
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă ale Judeţului Galaţi, a pus în aplicare planurile privind gestionarea situaţiilor de urgenţă în caz de seism, s-a dispus creşterea capacităţii operaţionale – alertă nivel ROŞU, iar cu aprobarea prefectulu