Românii care vor să se lase de fumat cu ajutorul Programului Naţional „Stop Fumat!“ trebuie să plătească în jur de 400 de lei pentru medicamente pe lună şi 50 de lei pe şedinţa de psihoterapie, fiindcă Ministerul Sănătăţii nu a mai investit bani în acest program, semnalează specialiştii cu ocazia Zilei Naţionale Fără Tutun, marcată astăzi.
Persoanele care au vrut să se lase de fumat anul acesta cu ajutorul Programului Naţional „Stop Fumat“ au fost nevoite să plătească atât medicamentele, cât şi şedinţele de psihoterapie, fiindcă Ministerul Sănătăţii nu a mai finanţat Programul. „Au fost bani doar pentru Tel Verde (n. r. – 0800878673 din reţeaua Romtelecom sau 021 3356920), dar deloc pentru medicamente sau pentru campanii antifumat“, spune medicul pneumolog Magdalena Ciobanu, coordonatoarea Programului „Stop Fumat!“.
Renunţarea la fumat, cea mai eficientă metodă de prevenţie a bolilor grave
„Renunţarea la fumat este cea mai cost-eficientă metodă de prevenţie atât pe termen mediu, cât şi pe termen lung“, subliniază specialista. Din nefericire, spune ea, nici pentru anul viitor nu se întrevede o îmbunătăţire în acest sens, fiindcă suma alocată programelor naţionale în general este aceeaşi de anul acesta. „Ca să nu mai vorbim despre proiectul de lege privind limitarea sau interzicerea fumatului în spaţii publice, care zace pe mesele din Parlament din 2011“, spune medicul pneumolog.
În majoritatea cazurilor, voinţa nu este de-ajuns
Nicotina este un drog, iar fumatul este o dependenţă, o problemă de sănătate, consideră specialiştii. „Fumatul nu ţine de voinţă, e foarte important de subliniat asta. Practic, dependenţa de nicotină este o problemă de sănătate fizică şi mentală. Şi, în general, nu ne putem trata prin voinţă“, explică psihoterapeuta Bogdana Bursuc, de la Mind Institute, din Bucureşti.
Gradul dependenţei de nicotină se