Sângele artificial creat la Cluj ar putea fi nominalizat la premiul Nobel peste câţiva ani, după ce se vor realiza teste pe oameni. Afirmaţia a fost făcută de profesorul Radu Silaghi-Dumitrescu, cel care coordonează proiectul şi care spune că testele cu sânge artificial efectuate în laboratoarele de chimie vor fi încheiate în cel mult un an şi jumătate.
După ce chimiştii îşi vor încheia treaba, adică testele de laborator efectuate pe animale şi celule umane, continuarea proiectului care ar putea revoluţiona transfuziile sanguine va fi responsabilitatea medicilor. Abia după ce vor fi efectuate teste pe oameni vom putea vorbi de înlocuirea sângelui uman cu cel artficial, spune cercetătorul clujean.
Coordonatorul echipei de cercetare, care lucrează de câţiva ani la sângele artificial, şi-a prezentat astăzi descoperirile în faţa a 50 de studenţi de elită ai Universităţii Babeş-Bolyai. Într-o eventuală nominalizare la premiul Nobel, meritul ar fi în primul rând al inventatorului şi abia apoi al medicilor care vor realiza testele pe oameni.
Dacă invenţia va avea finalitate, iar sângele artificial va putea fi folosit pe scară largă la transfuzii, este posibil să existe şi un eventual impact negativ asupra oamenilor, cred psihologii.
Sângele artificial are la bază hemoglobină extrasă din sânge de vacă sau din viermi marini şi poate înlocui cu succes toate grupele de sânge uman.
Reporter: Ancuţa Stăvar
Imagine: Călin Fedeleş