- Reţete din regiunea munţilor Ural, cu ceapă şi usturoi -
- Ceapa şi usturoiul ocupă un loc important printre remediile populare ruseşti străvechi, de prevenţie şi tratare a bolilor ce îşi fac apariţia odată cu instalarea frigului: răceli şi gripe -
A. Gripă şi răceală
Tratamente interne
Decoct cu usturoi
Se toarnă 30-50 de mililitri de apă clocotită peste doi-trei căţei de usturoi, tocaţi mărunt. Recipientul se acoperă, se lasă la infuzat timp de două ore, după care se strecoară. Din acest preparat, se toarnă în fiecare nară câte trei picături, de două ori pe zi. Decoctul poate fi păstrat la rece, dar nu mai mult de două zile. Tratamentul durează până la dispariţia completă a simptomelor.
Compresă cu usturoi tocat
Pentru cei care nu suportă picăturile nazale, se recomandă utilizarea următoarei comprese: câţiva căţei de usturoi tăiaţi mărunt se aşează pe un tifon care se împătureşte. Compresa se leagă în jurul gâtului, seara, înainte de culcare şi se lasă până dimineaţa.
Lapte cu ceapă
Peste o ceapă dată pe răzătoarea mare se toarnă o jumătate de litru de lapte aproape clocotit. Se acoperă şi se lasă într-un loc călduros, timp de două-trei ore. Se bea fierbinte, câte o jumătate de pahar seara, înainte de culcare, şi cealaltă jumătate, dimineaţa, după micul dejun.
Mujdei de usturoi cu miere
Usturoiul se curăţă şi se zdrobeşte în pisălog. Pasta astfel formată se amestecă cu miere în proporţii egale, de 1:1. Se administrează câte o lingură din preparat, de două ori pe zi, după masa de prânz şi după cină. Durata tratamentului este de cel puţin şapte zile.
Tratamente externe
Băi la picioare
1. Într-un tifon pus în mai multe straturi (sau chiar într-o şosetă) se pun o căpăţână de usturoi curăţat şi tocat mărunt şi o căpăţână de usturoi