Scris de M. Hoster - Românii au talent să se adapteze rapid situaţiilor ce pot apărea. La fel a fost şi cu noţiunea de Black Friday. Ediţia 2013 nu are loc în ultima vineri din lună, ci cu o săptămână înainte, iar pentru multe magazine vinerea durează o săptămână. Pentru clienţi acestea sunt amănunte, important e ca ei să găsească ceea ce îşi doresc, adevărate chilipiruri, produse cu preţuri cât mai mici
Probabil că, dacă americanii, iniţiatorii noţiunii de Black Friday, ar şti ce au făcut comercianţii români cu această adevărată sărbătoare a cumpărăturilor s-ar distra copios. Din raţiuni de logistică, ultima vineri din acest an fiind urmată de weekend şi ziua de 1 decembrie, alţii spun din raţiuni pur comerciale, două mari reţele din domeniul retailului de electronice şi electrocasnice au anunţat că Black Friday va fi pe data de 22 şi nu 29 noiembrie. Exemplul lor a fost urmat de toată lumea şi iată cum Crăciunul pasionaților de cumpărături a venit cu o săptămână mai devreme.
Vedetele reducerilor au fost, şi în acest an, portalurile de pe internet, dar şi marile reţele de retail în domeniul electronicii şi electrocasnicelor. Iar, ca şi clienţi, desigur tinerii.
Ei au aşteptat miezul nopţii cu degetul pe maus şi parola pregătită pentru a intra şi a cumpăra produsul dorit. Telefoane, calculatoare, aparate foto, haine de firmă, încălţăminte, toate au fost oferite la preţuri… interesante. Multe reduceri au fost adevărate, cu procente mari, altele, deşi aveau ataşate oferte cu 15 – 20%, preţurile prezentate nu prea arătau a fi reduse. Emag, Altex, Flanco, Domo, PC garage, toate site-urile au mers destul de greu în primele ore de după miezul nopții, dar, ulterior, şi-au revenit. Spre dimineaţă majoritatea funcţionau la nivel normal.
„Am adunat bani să îmi cumpăr un laptop. Am aşteptat Black Friday sperând să obţin un preţ redus bine. Dar ce am g