Pe nesimtite aproape, Romania se rupe de plutonul european si ramane intr-o zona gri, periferica si vulnerabila. Semnele sunt mai multe, daca stii sa le citesti. Cel mai evident este amanarea aproape sine die deja a intrarii in Spatiul Schengen.
Cel mai mic efect acestei amanari este incovenientul de a fi verificat in continuare, oricat de sumar, la granite. Cel mai serios efect este in zona credibilitatii. Sunem tinuti la periferie pentru ca nu prezentam garantiile necesare in privinta statului de drept, a anticoruptiei si, implicit, nu putem avea frontiere sigure. Suntem o tara de mana a doua a UE. Suntem considerati asa pentru suntem asa.
Si pentru ca nu prezentam garantii, investitiile straine s-au prabusit la nivelul lui 1995. Adica al guvernarii Vacaroiu.
Dar mai exista si alte semne mai discrete. Nu contam in marile negocieri europene, nu avem un cuvant important de spus. Avem mai mult statut de tolerati, decat de membri cu drepturi depline. Desi putini lideri europeni o recunosc, impresia cvasiunanima este ca am intrat prea repede in UE, fara a fi pregatiti economic si, mai ales, pe zona justitiei.
De partea cealalta, Bucurestiul nu face nimic pentru a corecta aceasta situatie. Dimpotriva.
Cel mai european dintre liderii Romaniei ramane fara indoiala Traian Basescu. Este cel mai credibil dintre demnitarii romani, ceea ce in peisajul puterii de la Bucuresti nici macar nu e greu. Dar si presedintele incepe sa piarda din viteza europeana. Daca va imaginati ca scandalul cu terenul a trecut neobservat in zona ambasadelor si, implicit, a marilor cancelarii occidentale va inselati. Acolo, argumente de tipul "nu dai munitie celor rai" nu tin, pentru ca fiecare caz se judeca separat si dupa aceleasi criterii.
In chestiunea ridicarii vizelor pentru Republica Moldova, Traian Basescu a primit o palma. A fo