Dacă negocierile cu Iranul sînt încununate de succes, stilul Kerry va deveni un reper diplomatic.
Ce se poate spune pîna acum despre prestatia Secretarului de Stat american, John Kerry? Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.
John Kerry are mari ambitii in calitate de secretar de stat. De la bun inceput el si-a propus sa obtina pace intre israeliani si palestinieni. Au trecut opt luni si de la instalarea sa in functie si procesul stagneaza.
Acum insa centrul de interes al diplomatiei americane s-a mutat catre un posibil acord cu Iranul, in legatura cu arsenalul militar nuclear al acestei tari. Daca pina la sfirsitul saptaminii Statele Unite si cei cinci parteneri de negocieri ajung la un acord, John Kerry s-ar putea deplasa la Geneva pentru a parafa intelegerea.
Ar fi o veste buna pentru greu incercata administratie Obama, confruntata cu serioase probleme de credibilitate. Daca negocierile cu Iranul sint incununate de succes, stilul Kerry va deveni un reper diplomatic: multa energie si creativitate, citeva gafe, dar si solutii salvatoare cum a fost de curind acordul de securitate cu Afganistanul.
Personalitatile presedintelui Obama si secretarului sau de stat nu converg natural, dar cei doi fac eforturi sa coopereze eficace. Kerry are un aer aristocratic si este obisnuit cu protocolul Senatului, under a servit 28 de ani. Presedintele are incredere in judecata domnului Kerry si i-a permis sa se implice direct in negocierile cu Iranul. La Geneva, secretarul de stat a intimpinat rezistenta din partea Frantei care crede ca acordul face prea multe concesii regimului Iranian. Nogociind partial in limba franceza, Kerry a integrat recomandari ale Parisului in proiectul de acord.
Kerry se dovedeste mai temerar decit predecesoarea sa Hillary Rhodam Clinton, care la fiecare pas avea in ve