Majoritatea parlamentară vrea să reducă de la 20% la 8% taxa pe valoare adăugată la produsele agricole, argumentându-şi intenţia prin dorinţa de a-i ajuta pe ţărani. Experţii vorbesc, însă, despre o decizie cu iz electoral şi critică schimbarea prea frecventă a legislaţiei fiscale
O serie de proiecte de legi importante pentru sectorul agrar sunt pe agenda actualei sesiuni parlamentare. Este vorba de reducerea cotei TVA de la 20% la 8%, scutirea de TVA la importul de echipamente agricole, acordarea unor facilităţi pentru irigare şi dreptul de a importa produse petroliere oferit marilor producători agricoli.
„Prin aceste iniţiative legislative, ne propunem să susţinem producătorii agricoli şi să sporim investiţiile în sectorul agrar, ceea ce va duce la creşterea productivităţii agricole şi folosirea unor noi metode de protejare a culturilor agricole“, argumentează deputatul Veaceslav Ioniţă, preşedintele Comisiei economie, buget şi finanţe.
RECUNOSC CĂ AU GREŞIT
Examinarea proiectului de lege privind reducerea cotei TVA a fost amânată ieri „din motive tehnice şi ca urmare a unor solicitări din partea procesatorilor de produse agricole“, după cum a precizat vicepreşedintele Parlamentului, Adrian Candu. Deputatul a dat însă asigurări că documentul va fi adoptat, după consultări cu întreprinderile din industria alimentară.
Autorii iniţativei (liberali-democraţii Veceslav Ioniţă şi Ion Balan, democraţii Adrian Candu şi Mihai Solcan şi liberal-reformatorul Anatol Arhire) recunosc că decizia Parlamentului de anul trecut de a majora cota TVA a fost o greşeală. „Mecanismul actual de aplicare a TVA şi de restituire a 60% din valoarea taxei duce la un tratament inechitabil a agenţilor economici, generează nemulţumiri şi nu stimulează investiţiile în agricultură“, explică ei în nota informativă.
Pierderi de 60 de milioane de lei
Numai în