BVB are nevoie de multe schimbări pentru a crește până la nivelul potențial, dar șeful bursei, Ludwik Sobolewski, crede că transformarea este nu doar posibilă, ci și realizabilă
Oferta publică inițială a Romgaz Mediaș este un punct foarte important pentru piața de capital autohtonă și, în special, pentru Bursa de Valori București (BVB). Pe lângă toate celelalte câștiguri, în lichiditate, capitalizare, deschidere către investitorii străini etc., listarea Romgaz înseamnă urcarea BVB de la nivelul de piață frontalieră la cel de emergentă. Adică deschide accesul unor noi investitori instituționali, care urmează anumite reguli, printre care imposibilitatea de a investi în piețe frontaliere.
Acțiunile producătorului de gaze naturale au atras și un număr de crica 12.000 de investitori de retail, un interes nemaiîntâlnit din 2007, de la listarea Transgaz. În ce măsură vor rămâne aceștia activi la BVB rămâne de vâzut, însă este clar că listări de acest gen sunt cea mai bună modalitate de a atrage noi investitori la bursă.
Oficialii, în special cei din instituțiile publice, implicați direct în proiect au sărbătorit urcarea Romgaz la cota bursei și s-au felicitat reciproc pentru succes. Numai că Romgaz nu este suficientă pentru ca bursa noastră de valori să nu rămână la stadiul de piață locală foarte mică, ce așteaptă să fie cumpărată la un moment dat de o bursă mult mai mare, cum este cea de la Viena sau de la Varșovia, după cum a reieșit și din discuția cu directorul general al BVB, Ludwik Sobolewski.
Comisioanele sunt prea mari
„De când sunt aici am discutat și discut foarte mult cu oamenii care au legătură cu bursa de valori și pot să spun un lucru: cercul persoanelor din jurul pieței de capital este mult mai mare decât al celor implicați direct“, spune Ludwik Sobolewski. Practic, putem vorbi de un potențial al BVB