Va prilejui reuniunea din decembrie, a şefilor de state şi de guverne, din Uniunea Europeană, momentul necesarei analize strategice, din perspectiva intereselor europene şi a pericolelor cu care se poate confrunta U.E.? Greu de crezut. Mai ales că în anul 2014 vor fi alegeri în unele state europene şi schimbări de lideri, în instituţii euroatlantice.
Din această perspectivă, postul public de radio a difuzat, pe 21 noiembrie, un brainstorming, în cadrul emisiunii "Euroatlantica" , sub genericul Perspectivele apărării la nivel european.
Realizator: Radu Dobriţoiu - Tema ediţiei din această seară: Perspectivele apărării la nivel european, problematică dezbătută la "Euroatlantica" după Consiliul Afacerilor Externe de la Bruxelles, inclusiv în formatul miniştrilor apărării.
Printre subiectele abordate la aceste lucrări de interes pentru viitorul securităţii europene: apărarea cibernetică, consolidarea industriei de apărare, priorităţile Agenţiei Europene pentru Apărare, dezvoltarea unor proiecte specifice, cum ar fi: realimentarea în zbor a aeronavelor sau sistemele de avioane fără pilot.
România a fost reprezentată la dezbateri de ministrul de externe, Titus Corlăţean şi de ministrul apărării, Mircea Duşa.
Invitat în Studioul 31 al Radio România Actualităţi colonelul în rezervă Ion Petrescu, doctor în ştiinţe militare, analist pe problematica apărării. Bună-seara.
Ion Petrescu: Bună-seara şi felicitări pentru realimentarea, pe calea undelor, a ascultătorilor cu comentarii inedite privind spaţiul euroatlantic.
Realizator: Şi cu teme de actualitate ce s-au desfăşurat în această săptămână la Bruxelles.
Vom avea pe parcursul emisiunii trei corespondenţe primite de la Bruxelles, de la Cerasela Rădulescu, inclusiv declaraţia şefului Comitetului Militar al Uniunii Europene şi declaraţia lui Peter Round, şef Direcţie Capabilită