S-a născut într-o zonă rurală a Chinei, cunoscută pentru sărăcia lucie.A avut ocazia să-şi continue studiile în SUA, însă a refuzat pentru a urca treaptă cu treaptă în structurile comuniste. Acum, conduce a doua cea mai mare economie mondială, cu un PIB de 8.300 de miliarde de dolari, şi vrea să introducă tururi obligatorii la închisori pentru toţi oficialii chinezi astfel încât aceştia „să vadă cu ochii lor consecinţele infracţiunii”.
Traseul profesional al noului prim-ministru Li Keqiang îl recomandă întru totul pentru o funcţie înaltă în partidul şi în statul comuniste. În vârstă de 57 de ani, Li a început ca simplu muncitor într-o comună rurală, însă s-a implicat în viaţa politică încă din studenţie. A refuzat intervenţiile tatălui său, un oficial mărunt, şi s-a mutat la Beijing pentru a reuşi pe cont propriu. În martie 2013, a devenit premierul Chinei.
Aceasta este varianta extrem de scurtă a poveştii vieţii premierului chinez. De fapt, traseul său este unul mult mai interesant decât se poate observa la o primă vedere.
În vârstă de 58 de ani, s-a născut în regiunea Anhui, comitatul Dingyuan, unul dintre cele mai sărace din China. Familia modestă a făcut sacrificii pentru ca el să poată termina liceul, în 1974.
Atunci, în vârstă de 19 ani, a primit repartizare în comitatul Fengyang din Anhui, unde a petrecut patru ani lucrând alături de agricultori ca parte a programului lui Mao de „reeducare a intelectualilor”.
„Condiţiile de trai din Fengyang erau sumbre - nu e de mirare, având în vedere că acest comitat este cunoscut pentru un cântec interpretat de cerşetori, care dau vina pe secetă pentru sărăcia şi foamea lor”, se arată într-un profil realizat premierului de publicaţia „South China Morning”.
În 1977, după Revoluţia Culturală de-un deceniu a lui Mao, Li a refuzat un post pe care i-l o