Avem atât de multe produse tradiţionale, încât cumpărătorii nu mai ştiu care sunt autentice şi care nu. Multe dintre ele nu au nicio legătură cu reţetele vechi. De anul viitor vor exista reguli noi pentru aceste mărfuri, iar producătorii vor fi controlaţi la sânge.
În acest moment avem peste 4400 de produse atestate tradiţional, însă de anul viitor autorităţile estimează că vom rămâne cu doar jumătate dintre acestea. Iar asta pentru că, începând cu luna decembrie, potrivit unui ordin comun al ministerului Agriculturii, ministerului Sănătăţii şi Autorităţii pentru protecţia Consumatorului, vor primi atestat doar acele alimente preparate manual, care respectă reţetele străvechi, informează România TV.
În plus, aditivii alimentari nu vor mai avea ce să caute în cozonac, brânză sau salam prezentate ca fiind tradiţionale. Pentru a putea primi ştampila de tradiţional, produsul va trebui să îndeplinească mai multe condiţii: va fi fabricat doar pe teritoriul naţional, numai din materii prime locale, după o reţetă tradiţională, iar în componenţa lui nu trebuie să existe aditivi alimentari, coloranţi, arome sau îndulcitori.
În prezent, piaţa e plină de produse prezentate drept tradiţionale, dar care au un termen de valabilitate de peste 6 luni. Autorităţile anunţă controale stricte de anul viitor, aşa că mai mult de jumătate dintre producători vor fi nevoiţi să se reprofileze.
Vestea îi bucură, însă, pe consumatori, care vor avea siguranţa că produsele cumpărate sunt autentice.