Sportul alungă demenţa
Cei care practică sport la vârsta a treia - bicicletă sau alergări - scad drastic riscul de a se îmbolnăvi de demenţă. Rezultatul aparţine unui studiu realizat în Finlanda, pe 20.000 de participanţi. De asemenea, experimente paralele executate pe şoareci au dovedit că mişcarea influenţează pozitiv creierul, prin producerea sporită de noi celule nervoase.
Filmele triste îngraşă
Indiferent de câte ori am văzut filmul "Titanic", când Jack se scufundă în ocean şi Rose plânge cu disperare, plângem şi noi cu ea şi ne înfundăm cu praline. Din păcate, este adevărat: televizorul îngraşă. Mai ales când programul e bogat în filme şi drame care îţi rup inima. Psihologii de la Universitatea Columbia au pus 80 de casete video, cu pelicule triste, neutre şi comice, şi au măsurat grăsimile ingerate în timpul vizionării, din dulciuri şi diverse preparate sărate - covrigei, pufuleţi, biscuiţi. Persoanele care au vizionat filme triste au fost incapabile să se oprească din mâncat, atacând tot ce era pe masă. Psihologii afirmă că din clipa când eşti cuprins de o stare emoţională puternică, nu mai rămân resurse mentale care să oprească actul mâncatului. Asta li se întâmplă mai ales persoanelor timide şi sperioase. Pierderea controlului asupra comportamentului alimentar este o stare tipică pentru stres. Şi care se tratează cu... ciocolată.
Energizanţi periculoşi
Băuturile energizante "dau aripi", se spune în reclame, dar o mulţime de "critici" ai lor avertizează asupra "bombelor" de zahăr, de cofeină şi de taurină conţinute de ele. Asociaţia americană pentru protecţia inimii a făcut cercetări care au dovedit impactul nefast al energizantelor asupra cordului. Cele mai periculoase sunt aşa-numitele "Energy Shots", a căror concentraţie în taurină şi cofeină este de patru ori mai mare decât la băut