Primul ministru ucrainean Mykola Azarov a declarat, vineri, parlamentarilor din Opoziţie că renunţarea la acordul de asociere cu UE a fost determinată de termenii excesiv de duri impuşi de FMI în cadrul unui plan de refinanţare a datoriei Ucrainei.
Ca răspuns la decizia oficială a Ucrainei de a renunţa la acordurile cu Europa, care urmau să fie semnate la summitul de săptămâna viitoare de la Vilnius, Lituania, liderii Opoziţiei au cerut demisia membrilor Guvernului de la Kiev şi punerea sub acuzare a preşedintelui Viktor Ianukovici, conform the New York Times.
Peste 1.000 de oameni au protestat, joi seară, faţă de decizia Guvernului, au fluturat steagul Uniunii Europene şi au scandat „Ucraina este Europa!”.
Fostul premier Iulia Timosenko a făcut apel la cetăţenii Ucrainei să iasă în stradă. „Fac apel la toţi oamenii să reacţioneze aşa cum ar reacţiona la o lovitură de stat: să iasă pe străzi”, a spus Timosenko.
Citeşte şi: Ucraina a renunţat la acordul de asociere cu UE. Reacţia de la Bruxelles
FMI, ţap ispăşitor
Guvernul uncrainean a declarat, joi, că suspendă planurile cu privire la acordurile cu UE şi că va încerca, în schimb, să îmbunătăţească relaţiile economice cu blocul comercial concurent, condus de Rusia.
„Poziţia FMI, prezentată în scrisoarea din 20 noiembrie, a fost picătura care a umplut paharul”, a declarat Azarov Parlamentului din Kiev. „Decizia este una dificilă, însă este singura posibilă în actuala situaţie economică a Ucrainei”, a declarat el, într-un val de huiduieli din partea membrilor Opoziţiei.
Citeşte şi: Aleşii ucraineni resping legea care permite transferul lui Timoşenko
De ce se teme Ianukovici
În timp ce Azarov a dat vina pe FMI pentru eşecul cu privire la semnarea acordurilor cu UE, alţi oficiali ucraineni acuză presiunile feroce ale Rusiei şi ameninţările cu embargouri comerciale şi