Piţurcă este singurul selecţioner de succes din ultimii 14 ani, dar are probleme în a gestiona relaţiile cu jucătorii exponenţiali. În plus, îi va fi greu să reziste presiunii publicului
ProSport pune faţă în faţă argumentele pro şi contra rămânerii lui Victor Piţurcă la echipa naţională
De ce merită să rămână Victor Piţurcă?
Antrenorul de 57 de ani este singurul dintre cei trei selecţioneri ai naţionalei din ultimii 14 ani – Emerich Ienei a fost pe bancă doar la Euro 2000 – care a reuşit să-i califice pe tricolori la turneele finale: CE din 2000 şi din 2008. Nici Anghel Iordănescu, nici Ladislau Boloni şi nici Răzvan Lucescu nu au izbutit să ducă echipa naţională la un Mondial sau la un European. Şi, cu excepţia momentului din 2001, nici măcar la baraj!
Un alt argument în favoarea rămânerii lui Piţurcă este insistenţa cu care promovează tinerii de perspectivă. Dovadă a faptului că actualul selecţioner nu alege întâmplător jucătorii poate fi găsită în primele două partide din actualul mandat, amicalul cu San Marino (1-0) şi partida oficială cu Luxemburg (2-0). În aceste meciuri au debutat sub tricolor Alex Chipciu, atunci la FC Braşov, Vlad Chiricheş, convocat de la Pandurii, şi Alexandru Măţel, legitimat ca şi acum la Astra. Un an mai târziu, în 2012, la naţională au fost aduşi Gicu Grozav şi Alexandru Maxim. Toţi sunt acum jucători de bază la lot! Chiar dacă în aceste momente este ţinta cea mai facilă pentru eşecul tricolorilor din preliminariile CM, situaţia lui Piţurcă şi, implicit, a echipei naţionale trebuie încadrată în contextul fotbalului nostru, unul fără centre de copii şi juniori, cu un campionat mult scăzut faţă de anii trecuţi şi cu jucători plecaţi afară care evoluează din ce în ce mai puţin.
De ce ar trebui să plece Victor Piţurcă
Actualul selecţioner a fost în rare momente pe pla