Scris de M. Hoster - Varianta prin care ecluza cetăţii Timişoara, descoperită la realizarea lucrărilor de construcţie a complexului de birouri City Business Center, va fi mutată şi pusă în valoare prin amplasarea în cadrul unei piaţete special create în acest sens, pare să fie cea aprobată de specialişti. Pe masa comisiilor de specialitate au fost puse trei propuneri pentru prezervarea sit-ului. Celelalte variante presupuneau păstrarea vestigiilor în locaţia actuală, iar în condiţiile prezenţei pânzei freatice odată dezgropate s-ar fi distrus, sau reîngroparea lor.
Într-un final, informaţiile spun că cea de a treia propunere, cea agreată şi de arhitectul complexului, dar şi de investitorul care s-a arătat dispus să suporte cheltuielile de mutare şi prezervare a sit-ului, prin care complexul cu ecluză va fi adus „la suprafaţă” şi pus în valoare prin integrarea într-o piaţetă, a fost cea acceptată şi de Ministerul Culturii.
Directorul Direcţiei de Cultură Timiş, Sorin Predescu, a declarat că această variantă era şi cea mai bună, ţinând cont că celelalte prevedeau fie îngroparea la loc a vestigiilor, fie expunerea lor la elemente precum frigul şi îngheţul, ceea ce ar fi dus la deteriorarea ansamblului.
„Aşa a hotărât Comisia Naţională de Monumente Istorice. Şi asta este cea mai bună decizie pentru că existau câteva variante mai rele”, a spus Predescu.
El a precizat că mutarea vestigiilor se va face de către firme specializate, ceea ce va limita riscul distrugerii lor în timpul operaţiunii.
„Prelevarea şi translatarea ecluzei se va face cu specialişti, cu firme de specialitate acreditate de Ministerul Culturii pentru astfel de operaţiuni. Există un proiect de translatare, există tehnologii specifice”, a mai spus Predescu.
Ovidiu Şandor, directorul societăţii ce operază City Business Center, nu a dorit să comenteze pe această temă, spunând că