Cei 63 de salariaţi ai Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Vrancea vor să afle cum va fi reorganizată reţeaua de sănătate publică la nivel naţional. Potrivit legii descentralizării, din cei 63 de angajați ai DSP, 50 ar urma să treacă în subordinea Consiliului Județean, numărul de posturi încadrate urmând a fi aprobat în limita bugetului disponibil. Mai exact, în afară de angajații serviciului de control în sănătate publică, care vor rămâne în subordinea Ministerului Sănătății, toate celelalte compartimente vor fi trecute în subordinea Consiliului Județean.
Directorul DSP Vrancea, medicul Cătălin Graur, spune că transferarea unor compartimente și servicii în subordinea Consiliului Judeţean este un lucru benefic pentru cetățean. „Este o decizie foarte bună transferul compartimentelor în subordinea Consiliului Județean. În acest fel, activitățile de sănătate publică sunt mai aproape de cetățean, ceea ce este în beneficiul lor”, este de părere medicul Cătălin Graur.
Atribuţiile pe care le îndeplineşte DSP sunt variate, dar vizează în general supravegherea serviciilor acordate de medicina primară şi de serviciul de ambulanţă, efectuarea de inspecţii sanitare, derularea programelor naţionale de sănătate, cum ar fi cel de vaccinare sau de supraveghere a sănătăţii mamei şi copilului, de supraveghere şi monitorizare a fenomenelor epidemiologice apărute la nivelul comunităţii.
DSP are în subordine următoarele compartimente şi servicii: compartimentul de supraveghere epidemiologică şi controlul bolilor transmisibile; compartimentul de evaluare a factorilor de risc din mediul de viaţă şi de muncă; serviciul de control în sănătate publică; compartimentul de evaluare şi promovare a sănătăţii; laboratorul de diagnostic şi investigare în sănătate publică; biroul de avize şi autorizaţii; comisia de examinare a însuşirii noţiunilor de igienă.