„Tindem spre Europa, cu politicieni corupţi, cu foamea în gât şi salarii simbolice” (Timpul).
Analistul politic de la „Ziarul Naţional”, Petru Bogatu, observă că inamicul nr. 1 al Republicii Moldova nu este Rusia. Există un duşman mult mai feroce, constată ironic autorul. „Nu este vorba de un adversar extern, ci de unul intern. Acest vrăjmaş cumplit ne hărţuieşte din spatele frontului. Nu poate fi nici luat prizonier, nici dezarmat şi nici ucis, întrucât ideea pentru care se bate el este fixă şi nu moare niciodată. Numele marii puteri imposibil de învins este Prostia”, scrie dl Bogatu. Cum a ajuns la această concluzie? Iată doar câteva explicaţii: „pentru că în ciuda deportărilor, foametei organizate şi represaliilor kaghebiste, comuniştii rămân şi astăzi cel mai iubit partid la Chişinău, pentru că popularitatea lui Putin, care ne expulzează conaţionalii din Moscova şi ne impune embargouri, este la noi mai mare decât în ţara lui”.
„Cu fiecare sondaj integrarea europeană pare să scadă în popularitate în R. Moldova, pe când integrarea euroasiatică are din ce în ce mai mulţi aderenţi”, constată Lilian Negură de la „Jurnal de Chişinău”. Autorul crede că în condițiile în care la putere se află o coaliţie de partide care revendică nişte succese în planul apropierii de UE, pare paradoxală această evoluţie a simpatiilor geopolitice ale moldovenilor. „Societatea moldovenească are nevoie de o dezbatere reală, așa încât să înțelegem mai bine, dintr-o parte, pericolele reale ale integrării europene, și astfel să le putem evita, iar pe de altă parte, să putem conștientiza și mai bine avantajele acestui proces integraționist”, conchide dl Negură.
Cotidianul „Adevărul” observă că majoritatea parlamentară vrea să reducă de la 20% la 8% taxa pe valoare adăugată la produsele agricole, argumentându-şi intenţia prin dorinţa de a-i ajuta pe ţărani. Exp