La realizarea momentului prin care s-a marcat împlinirea a 100 de ani de la construirea teatrului şi-au adus contribuţia instituţiile de cultură din subordinea consiliului local.
Cea mai frumoasă clădire din Focşani, o bijuterie arhitecturală aşa cum puţine sunt în Europa, Teatrul „Mr. Gh. Pastia”, a împlinit ieri 100 de ani de la înfiinţare.
Exact în urmă cu 100 de ani, la Focşani se inaugura edificiul construit în patru ani din fondurile filantropului Gh. Pastia, care a donat la acea vreme 570.000 de lei pentru realizarea teatrului.
După patru ani de construcţie, pe 21 noiembrie 1913 teatrul a fost inaugurat cu spectacolul Fântâna Blanduziei de Vasile Alecsandri, în montarea Companiei Dramatice a Teatrului Naţional din Iaşi, aflată sub conducerea lui Mihail Sadoveanu. Foto Teatrul "Mr. Gh. Pastia", la ceas aniversar
Împlinirea a 100 de ani a Teatrului Comunal „Mr. Gh. Pastia”, ala cum scria pe frontispiciu în urmă cu un secol, a fost marcată ieri printr-o serie de evenimente.
Mai întâi, a avut loc o sliujbă de sinţire a edificiului proaspăt inaugurat, oficiată chiar de ÎPS Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei.
Seara, clădirea nou amenajată a teatrului şi-a primit oaspeţii pentru spectacolul aniversar. Directorul Teatrului din Focşani, actorul Sorin Francu a trecut în revistă istoria edificiului de cultură pe care-l păstoreşte. Povestirile despre tot ceea ce s-a întâmplat în decursul unui secol zbuciumat au fost condimentate cu numere artistice puse în scenă atât de actorii Teatrului Municipal „Mr. Gh. Pastia”, cât şi de instituţiile culturale subordonate consiliului local Focşani, referindu-ne aici la Ansamblul Folcloric „Ţara Vrancei” şi corala „Pastorala”.
Invitaţi de onoare la eveniment au fost şi membrii orchestrei de cameră „Unirea”, actriţa Dana Dembinscki, dar şi arhitecţii şi proiectanţii care au aju