Hidratarea ideală se face cu lichide precum apă, ceai, sucuri de fructe, nu cu băuturi carbogazoase.
"Nu beţi în timp sau înainte de masă, ci după masă pentru a nu încetini procesul de digestie", este sfatul Mihaelei Ursache, medic specialist şi doctorand în nutriţie. Medicul recomandă evitarea cu orice preţ a carbogazoaselor. "Duc la obezitate şi cresc riscul de diabet de tip 2 la copii, ceea ce în trecut era foarte rar. Din cauza exceselor, cei care sunt graşi au de fapt carenţe de fier, calciu şi vitamina D", atenţionează medicul Mihaela Ursache.
Puteţi încerca, în schimb sucurile de fructe proaspăt stoarse. Iată câteva variante:
SUC DE RODII
E bogat în calorii, dar compensează prin cantitatea mare de antioxidanţi, renumiţi pentru efectul anticancerigen şi de protecţie a creierului. Un pahar de suc pe zi previne recidiva cancerului de prostată.
SUC DE MERIŞOR
Conţine vitamina C din belşug, principalul aliat al imunităţii.
Sucul de merişor este util în infecţiile urinare, pentru că ajută la detoxifierea organismului, "spălând" în special rinichii.
SUC DE AFINE
"Antioxdanţii din afine sunt recunoscuţi pentru rolul lor în menținerea sănătăţii creierului", afirmă nutriţionistul Ştefan Ionuţ. Un studiu făcut pe vârstnici a demonstrat că cei care au băut zilnic timp de 12 săptămâni două pahare cu suc de afine s-au descurcat mai bine la testele de memorie.
SUC DE KIWI
"După sucul de rodie şi de struguri, cel de kiwi conţine cea mai mare cantitate de vitamine C", spune expertul în nutriţie.
SUC DE STRUGURI
Se ştie că vinul roşu este bun pentru sănătatea inimii, fiind bogat în flavonoide şi resveratrol. Acelaşi lucru este valabil şi pentru sucul de struguri.
SUC DE PORTOCALE
Popularul suc de la micul-dejun are mai puţine calorii şi mai puţini antioxidanţi decât cel de struguri şi rodii.