Lucrările de construcţie a unui nou reactor la centrala nucleară din Kozlodui ar putea începe în 2019 în cazul în care guvernul bulgar ar aproba proiectul în 2014, scrie vineri cotidianul sofiot 24 Ceasa.
Anunţul a fost făcut de Ivailo Ninov, şef al departamentului de investiţii al singurei centrale nucleare din Bulgaria, în cadrul unei dezbateri publice la oraşul dunărean cu privire la oportunitatea de construire a unei noi unităţi nucleare.
În prezent, la centrală funcţionează două reactoare de 1.000 MW fiecare, după ce în perioada 2002-2006, la insistenţa Uniunii Europene, au fost oprite patru din cele şase reactoare ale centralei, considerate nesigure de Bruxelles.
Ore la rând experţi, cetăţeni şi activişti ecologişti au discutat dacă Bulgaria are nevoie de încă un reactor, scrie ziarul Capital. Cetăţenii veniţi în sală se interesau în special dacă vor fi noi locuri de muncă, dacă se va construi infrastructură şi locuinţe noi în oraş şi dacă există riscuri din construcţia unui nou reactor.
Primarul Rumen Manoev a declarat că sprijină proiectul, dar a întrebat care va fi efectul cumulativ asupra mediului, deoarece la Kozlodui există deja unităţi nucleare. Valentin Iliev, şef al companiei de proiectare, a declarat că, şi cu reactorul numărul şapte, nivelul radiaţiei va rămâne sub normele internaţionale. Un medic care s-a prezentat drept conferenţiar Spasov a spus că centrala nu are un efect negativ asupra sănătăţii populaţiei. El a citat un studiu care cuprinde 150 de copii din oraş la care nu au fost observate urme de contaminare radioactivă.
Activiştii ecologişti prezenţi la dezbateri au declarat însă că nu au încredere în aceste date. Deniţa Petrova, de la Greenpeace, a contestat estimările potrivit cărora Bulgaria are nevoie de noi unităţi de producţie de energie electrică. În opinia ei, consumul de energie electrică, în loc să