La 20 de ani de Internet în România, ziuadecj.ro vă prezintă în premieră istoria primului calculator românesc, inventat de la zero la Cluj. Istoria IT-ului din România îl prezintă atât de pasager, încât chiar şi în domeniu puţini sunt cei care-l cunosc.
Primul calculator românesc s-a numit Maşina Aritmetică de Calcul a Academiei - pe scurt MARICA. A fost construit în 1959, la Cluj. A fost doar un experiment, nu era fiabil în funcţionare, de aceea creditat ca primul calculator funcţional în România este MECIPT, în Timişoara, în 1961. Nouă luni după darea în folosinţă a calculatorului din Timişoara, la Cluj funcţiona DACICC 1, şi după doi ani cercetătorii clujeni prezentau revoluţionarul - atunci - DACICC 200, care ar fi putut deveni primul calculator românesc de serie. ziuadecj.ro vă prezintă istoria primului calculator românesc, aşa cum nu a mai apărut niciodată în spaţiul public.
Istoric, primul calculator românesc funcţional e creditat a fi MECIPT - Mașina Electronică de Calcul a Institutului Politehnic din Timișoara. Construit în 1961, avea 2.000 de tuburi catodice - aceleaşi pe care le mai puteţi găsi la televizoarele din acea generaţie, răspândite în casele bunicilor - şi o memorie externă pe tambur, echivalentul a ... 3 kilobiţi. Datele erau introduse pe hârtie perforată şi erau procesate apoi la o viteză de 50 de operaţii pe secundă. În aproape orice documentare istorică a tehnologiei informaţiei din România, acesta este considerat borna 0 în cercetarea „hardware" - primul calculator funcţional din ţară. Poate fi admirat şi acum, la Muzeul Banatului, spre deosebire de calculatoarele de la Cluj, a căror soartă nu se mai cunoaşte.
Puţini sunt cei care ştiu că, trei ani înaintea MECIPT, în încăperile Institutului de Calcul din Cluj, tinerii ingineri şi tehnicieni abia ieşiţi de pe băncile şcolii construiau primul calculator din România cu re