Papa Francisc a declarat joi, 21 noiembrie, că percepe omenirea ca pe “un poliedru”, o formă geometrică în care nu sunt șterse diferențele și care respectă pluralismul, spre deosebire de sferă care este netedă și fără fațete.
Comentând în stilul personal, în cadrul unui mesaj video difuzat de la Verona, asupra temei unui colocviu asupra doctrinei sociale a Bisericii — mai puține inegalități și mai multe diferențe — Jorge Mario Bergoglio a pledat împotriva uniformizării ideilor și a modului de a gândi, care poate ajunge la excluderea anumitor indivizi sunt pretextul ștergerii diferențelor. Această temă a colocviului, a subliniat Papa Francisc, are meritul de a aduce în lumină “bogăția pluralistă a persoanelor ca expresii ale talentelor individuale și ia distanță de omogenizarea care mortifică și generează inegalitate”.
Papa Francisc a evidențiat antagonismul sferă — poliedru. “Sfera poate reprezenta omogenizarea, ca o specie a globalizării: este netedă, fără fațete, egală în toate părțile sale. Poliedrul, în schimb, are o formă asemănătoare sferei dar este compus din numeroase fațete”. “Îmi place să-mi imaginez umanitatea ca pe un poliedru în care formele multiple se exprimă și constituie elementele care compun, în cadrul pluralității, unica familie umană. Aceasta este adevărata globalizare. Cealaltă perspectivă globalizantă, cea a sferei, este o omogenizare!”, a susținut el.
În continuarea mesajului său, Papa Francisc a revenit asupra dihotomiei dintre vârste, a condamnat șomajul și a adus argumente în sprijinul doctrinei sociale a Bisericii care se opune “sclaviei banului”, potrivit Agerpres. “Îmi aduc aminte pe când aveam 18 ani, era prin 1954 și mi-am ascultat tatăl susținând o conferință despre mișcarea cooperativă creștină. Din acel moment (…) am înțeles că este drumul cel bun. Este drumul spre egalitate, dar nu spre omogenizare. Din punct de