Ambasada Statelor Unite ale Americii la Bucureşti îi avertizează pe cetăţenii americani din ţara noastră în legătură cu „riscul semnificativ al activităţii seismice din România“ şi îi sfătuieşte să fie pregătiţi în orice moment. Joi, un cutremur de 4,4 grade s-a produs în Vrancea, iar la Slobozia Bradului apa scoasă dintr-un puţ este fierbinte, iar sătenii pun acest fenomen pe seama cutremurelor înregistrate în ultima perioadă.
În rândurile de mai jos vă prezentăm ce trebuie să conțină trusa de prim ajutor în caz de cutremur, pe care este bine să o aveți în casă, într-un loc ușor accesibil, și cât costă. De asemenea, vă prezentăm și cum trebuie să vă pregătiți acasă pentru dezastru, cum să întocmiți un plan de măsuri înainte de cutremur și primii paşi imediat după dezastru.
În ultima perioadă, pe fondul discuțiilor despre un mare cutremur care ar urma să aibă loc în România, unii focșăneni, mai precauți, își fac provizii pentru zile negre. Unii au intrat în magazinele de articole de camping pentru a-și cumpăra un cort, alții s-au gândit să pregătească într-un loc bine știut în casă de toți membrii familiei un rucsac cu toate cele necesare supraviețuirii: apă, o trusă de prim ajutor, o pătură, o lanternă, un radio pe baterii, medicamente, alimente neperisabile.
Din păcate, puțini dintre noi au o astfel de rezervă pregătită în casă, în caz de pericol. Aşezaţi la un pahar de vorbă, Ioniță Cuciuc şi Fănică Apărece sunt doi amici pregătiţi în mod diferit pentru cutremur.
”La fabrica la care lucrez am făcut instructaj cu pompierii, ce să facem în caz de cutremur. În caz de seism nu trebuie să fug, trebuie să mă pun sub grindă sau lângă frigiderul mare de pe hol, ca să nu cadă ceva pe mine, nu trebuie să fug pe scări. Trusa mea de prim ajutor e soția (râde, n. r.). Nu sunt pregătit cu materiale din astea, d