Astăzi se împlinesc 50 de ani de când John Fitzgerald Kennedy a fost asasinat. Dincolo de teorii conspiraţioniste, scandaluri şi nostalgii, JFK rămâne în istorie drept unul dintre cei mai abili lideri politici ai planetei.
Focul de armă care l-a ucis pe Kennedy s-a auzit în întreaga lume. Ecourile care rămân au depăşit însă faza nostalgiilor după vremuri apuse, a teoriilor conspiraţioniste şi a scandalurilor legate de numele John F. Kennedy şi Jackie Kennedy.
Ora 12:30 a zilei de 22 noiembrie 1963 încă mai este considerată momentul în care America şi-a pierdut inocenţa sau ideologia. Dincolo de discursurile faimoase precum „Nu întrebaţi ce poate face ţara pentru voi, întrebaţi ce puteţi face voi pentru ţara voastră”, JFK a avut mesaje şi poziţii puternice care au schimbat profund scena politică americană – iar asta în contextul în care el n-a ocupat Biroul Oval un mandat întreg, ci doar trei ani.
Sicriul în care se află trupul neînsufleţit al liderului american, urcat în „Air Force One“ FOTO Reuters
Acum, când asistăm la acutizarea relaţiilor pe axa Washington-Moscova, care au ajuns în cel mai tensionat punct din ultimii ani, politica externă aplicată de Kennedy pare un obiectiv cu atât mai înalt. Obama şi Putin nu reuşesc să ajungă la niciun acord, indiferent că vorbesc despre Siria, dezarmare nucleară sau extrădarea lui Edward Snowden. De aceea, o importantă întâlnire între cei doi a fost anulată în această toamnă, cele două părţi admiţând frust că nu se aşteaptă să facă vreun progres aşa că nu mai pierd timpul. Eşec care pune şi mai tare în valoare victoria lui Kennedy în eforturile de normalizare a relaţiilor cu URSS. Apoi, îngrijorarea comunităţii internaţionale privind programele nucleare ale Coreei de Nord şi Iranului reprezintă un alt punct care readuc în discuţie felul în care Kennedy a rezolvat situaţii