Foto: Antonio Momoc
AZI, LA GAUDEAMUS. “Bişniţari, descurcăreţi, supraviețuitori”, un volum cu povești reale din Epoca de Aur, se lansează astăzi, la ora 16.00, la Târgul de Carte Gaudeamus. Volumul, la care reporterul Paginademedia.ro Carmen Andronache a fost unul dintre “culegătorii de povești”, a fost prezentat deja, în această săptămână și la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, unde au vorbit Lucian Mândruță și Vlad Mixich.
Cartea a fost apreciată și de realizatorul TV Moise Guran, care a prezentat-o în emisiunea Biziday, de la TVR 1.
Volumul cuprinde interviuri “cu oamenii neştiuţi, dar atât de prezenţi, ai unei epoci care subzistă cumva şi azi, la atâţia ani după Revoluţie”, spune Guran.
Poveștile sunt culese de studenţii de la Jurnalism (FJSC) sub coordonarea lui Zoltán Rostás, profesor de sociologie şi comunicare, și Antonio Momoc, doctor în sociologie al Universităţii din Bucureşti. Apare la Editura Curtea Veche.
Moise Guran, despre carte:
“Acestă carte ne prezintă geneza evaziunii fiscale de azi”
Interviurile sunt adevărate poveşti de viaţă, fiecare dintre ele putând fi subiectul unui roman inspirat din fapte reale. Toţi cei intervievaţi sunt astăzi pensionari, povestesc cu plăcere modul în care s-au adaptat penuriei socialiste, lărgind breşele unui capitalism de bişniţ în zidul din ce în ce mai fragil al economiei socialiste.
Bişniţarii şi descurcăreţii erau cei mai adaptaţi economiei de piaţă într-un moment în care noi ceilalţi nici nu aveam idee cât de dură poate fi ea, aşa că, firesc, ei au fost primii privatizaţi în 1990, proto-burghezii sistemului de azi, primii miliardari de carton dar şi primii băieţi care ştiu că statul poate fi fentat şi învaţă rapid noile reguli şi cum pot fi ele ocolite.”
“Azi vorbim despre evaziune fiscală, despre un fenomen scăpat de sub control de către un stat mult p