Sediul vechi al municipalităţii situat vizavi de Parcul Cişmigiu din Capitală, se va afla în şantier pentru încă cel puţin doi ani de acum încolo. La finalul lucrărilor începute în 2010 şi întinse pe circa şapte ani, mutarea temporară, consolidarea şi renovarea îi vor costa pe bucureşteni 57 de milioane de euro. adevarul.ro vă prezintă stadiul actual al clădirii-monument istoric compus din trei corpuri, dar şi desfăşurătorul cheltuielilor.
Lucrările derulate la sediul vechi al Primăriei Capitalei par a fi mai mult în stagnare pentru cei care trec pe lângă impozanta clădire construită între anii 1906-1910, în stil tradiţional, neoromânesc, după planurile arhitectului Petre Antonescu. În fapt, circa 70 de muncitori înlocuiesc întreaga fundaţie a celor trei corpuri care însumează o suprafaţă utilă de circa 2.600 de metri pătraţi, lucrările fiind în toi în subsol, faţa nevăzută a imobilului.
„În momentul de faţă se lucrează doar la consolidarea subsolului clădirii, după care urmează cea de-a doua fază, consolidarea clădirii de la cota zero în sus, adică suprastructura care nu este încă licitată. După consolidarea 100% a clădirii până la mansardă şi refacerea învelitorii şi a acoperişului urmează partea de arhitectură, finisaje, instalaţii. Ultima dată se va face amenajarea exterioară, respectiv sistematizarea verticală cu tot ce înseamnă utilităţi, canalizări“, a explicat Dorel Mihalcea, şeful de şantier, pentru adevarul.ro.
Consolidarea subsolului, gata până de sărbători
Clădirea are trei corpuri: Anghel Saligny, Elie Radu şi Corpul central. Potrivit şefului de şantier, în prezent, toate forţele sunt comasate în zona Corpului Central care urmează să fie finalizat la sfârşitul anului, celelalte două corpuri fiind deja gata.
Stadiul lucrărilor de consolidare de la sediul vechi al Primăriei Capitalei
Mihalcea a explicat că lucrările