Biochimistul britanic Frederick Sanger, recompensat cu doua premii Nobel pentru chimie gratie descoperirilor sale asupra genomului, a murit marti, la varsta de 95 de ani.
"Veste trista: Fred Sanger, al carui nume il poarta institutia noastra, a murit. Mostenirea acestui om modest este aceea de a fi transformat medicina", se afirma in comunicatul emis de acest institut care a jucat un rol important in secventierea genomului uman.
Frederick Sanger a murit marti, in somn, la spitalul Addenbrooke din Cambridge, a precizat un purtator de cuvant de la Medical Research Council, o organizatie universitara care sustine si incurajeaza cercetarile stiintifice.
Frederick Sanger este una dintre cele patru persoane din lume care au castigat de doua ori premiul Nobel.
El a primit primul sau Nobel pentru chimie in 1958, pentru lucrari in domeniul structurii proteinelor si, in special, asupra insulinei.
In 1980, a impartit al doilea Nobel pentru chimie cu Paul Berg si Walter Gilbert, pentru o metoda de secventiere a genelor, pe care a creat-o si care ii poarta numele.
Gratie acestei metode, echipa sa a reusit in 1977 sa realizeze prima secventiere a genomului unui organism biologic.
"Fred Sanger ar fi dezaprobat cu siguranta acest apelativ, dar, daca cineva este parintele stiintei genomiale, atunci el este acela - un om discret, determinat si modest, cu convingeri ferme", se afirma pe site-ul Institutului Sanger.
"El si colegii sai au dezvoltat, in anii '70, metode de secventiere a ADN-ului care sunt utilizate si astazi in biologia genomica", se spune in acelasi comunicat.
"Fred Sanger era unul dintre cei mai importanti cercetatori din secolul al XX-lea", a declarat Craig Venter, fondatorul J. Craig Venter Institute din Statele Unite, specializat in cercetari asupra genomului.
"El a schimbat, in doua randuri, viziunea lumii stiin