Toate drapelele vor fi coborâte în bernă, vineri, în SUA, în memoria celui de-al 35-lea preşedinte al Statelor Unite ale Americii, John F.Kennedy, de la a cărui asasinare se împlinesc 50 de ani.
„Pentru a deplânge pierderea unui mare slujitor al statului, vizionar şi înţelept idealist”, drapelele de pe clădirile oficiale urmează să fie coborâte în bernă, a anunţat, joi, actualul preşedinte american, Barack Obama.
De asemenea, şeful de la Casa Albă a proclamat ziua de 22 noiembrie drept "Ziua comemorării preşedintelui John F.Kennedy".
Vineri, pe tot teritoriul SUA, vor fi comemoraţi 50 de ani de la asasinarea lui John F. Kennedy, prin servicii religioase, momente de reculegere sau lecturi publice. Preşedintele Obama i-a îndemnat pe toţi americanii care ridică frecvent drapelul în faţa caselor lor sau deasupra companiilor private să le coboare în bernă.
Momentul culminant al comemorărilor va avea loc la ora locală 12:30 (20:30 ora României), exact ora la care JFK a fost împuşcat pe 22 noiembrie 1963, la Dallas, Texas.
În "oraşul urii", aşa cum a fost numit în urma atentatului, se va ţine un minut de reculegere şi va avea loc o ceremonie de aproximativ o oră în Dealey Plaza, locul în care Kennedy a fost asasinat.
Oficial, John F. Kennedy a fost ucis de Lee Harvey Oswald, un simpatizant comunist de 24 de ani, dar diferite teorii ale conspiraţiei s-au născut în ultima jumătate de secol, mai ales după ce presupusul asasin a fost, la rândul său, împuşcat mortal, la două zile după ce a fost arestat, de către Jack Ruby, proprietarul unui club de noapte din Dallas.
Mitul Kennedy
Alături de controversa din jurul morţii sale, Kennedy a continuat să trăiască în memoria colectivă prin mitul care l-a înconjurat.
La 50 de ani de la asasinarea sa, JFK este încă privit ca un e