Țara se vinde pe bucăți, la un preț de nimic. În România, hectarul de teren se dă la preţuri şi de 10 ori mai mici decât în restul țărilor europene. Un chilipir pentru afaceriştii străini, care vor îngrăşa economia ţărilor lor, pe spatele ţăranului român.
În campania „România se vinde pe bucăţi. Tu eşti de vânzare?”, la Ştirile LOOK TV a fost prezentată astăzi opinia unui mic fermier din Cluj, care se teme că 2014 e începutul sfârşitului pentru agricultura românească.
La noi în țară, prețul unui hectar pornește de la 2.000 de euro, spre deosebire de Anglia, unde se tranzacţioneaza cu 24.000 euro sau de Danemarca, unde prețul unui hectar poate ajunge până la 33.000 de euro.
Dan Țandrea este fermier în Apahida de aproape 20 de ani. A luptat cu sistemul de aici, deşi fraţii săi au preferat să fie agricultori în Spania sau în Germania, acolo unde până şi muncitorii de rând câştigă mai bine decât un român proprietar de fermă. Asta pentru că statul român nu a pus niciodată suficientă valoare pe pământ.
„Prețul hectarului la pământ este undeva în medie la 2.000 de euro, după câte știu eu, pe când în Europa este undeva la minim 25.000 de euro. Îmi pare foarte rău că cei care ne conduc țara nu pot să își dea seama de aceste lucruri care sunt evidente”, spune Dan Ţandrea.
Fermierii se tem că vor deveni sclavii străinilor pe pâmânturile României dacă legea liberalizării terenurilor agricole va intra în vigoare. Sunt îngroziți de gândul că țara lor va fi vândută bucată cu bucată.
Că au fost mai deştepţi ca noi, au dovedit-o deja. Acum, străinii vor putea să-şi facă afaceri profitabile chiar de pe mult iubitele plaiuri mioritice. Ce urmează, e sfârşitul agriculturii româneşti, spune fermierul.
„Proprietarii terenurilor vor deveni străinii care sigur nu vor reinvesti aici ceea ce vor scoate din pământu' ăsta. Sigur acolo se va duce, înapoie. Mai