Pârtia de schi de la Topliţa, din judeţul Harghita, are o lungime de 1.200 de metri şi practică cele mai mici tarife din România, ceea ce a determinat ca oraşul să devină un obiectiv turistic de interes regional.
Preţul pentru o urcare este de doi lei pentru un adult şi de 1,5 lei pentru copiii sub 14 ani, în timp ce un abonament pentru o zi costă 40 de lei pentru adulţi şi 30 de lei pentru copii. Tarifele sunt de trei ori mai mici în comparaţie cu staţiunile de pe Valea Prahovei. Pârtia este dotată cu două instalaţii de teleschi cu o capacitate de 670 de persoane pe oră. Schiorii de nivel avansat pot folosi pârtia Bradul cu o lungime de 500 de metri, în timp ce începătorii pot folosi pârtia Măgheruş, de 1,2 kilometri.
"70% dintre cei care vin la pârtie sunt din judeţul Mureş, mai ales din oraşele Reghin şi Târgu Mureş, dar există şi turişti care vin din Iaşi, Piatra Neamţ şi Bistriţa", spune Victor Cotfas, multiplu campion naţional la schi, originar din Topliţa.
Într-o zi de weekend, peste 1.000 de persoane vin să schieze pe pârtia de la Topliţa. Oraşul este amplasat la 100 de kilometri de Târgu Mureş, 145 de kilometri de Piatra Neamţ şi 180 de kilometri de Braşov, iar accesul se face folosind drumurile europene modernizate în 2012.
"Există două şcoli de schi care operează pe pârtie, dar şi monitori de schi, de aceea foarte mulţi părinţi vin aici să îşi înveţte copiii să schieze, ca urmare a tarifelor mici la cazare, închiriere echipanent şi folosirea pârtiei", mai spune Victor Cotfas. Preţul pentru cazare în oraş variază între 50 de lei/noapte pentru o cameră dublă la pensiuni şi 130 de lei/noapte la hotelul din oraş.
Cunoscut drept "polul frigului", municipiul Topliţa este una dintre cele mai friguroase localităţi de pe teritoriul României, temperaturile ajungând în nopţile geroase de iarnă la -30 de grade Celsius. @