O analiză efectuată de Direcţia Judeţeană de Statistică Suceava arată că gradul de dependenţă economică calculat ca raport între numărul mediu al pensionarilor de asigurări sociale de stat şi numărul mediu al salariaţilor este de 1,45. Asta înseamnă, cu alte cuvinte, că unui salariat din judeţ, din punct de vedere al contribuţiilor, îi revine un pensionar şi jumătate.
Conform celor mai recente date statistice, în judeţ sunt 139.535 de pensionari şi 96.039 de salariaţi.
Numărul de pensionari este în uşoară scădere, cu 1,2% mai puţini decât în 2012, în timp ce numărul de salariaţi are o uşoară tendinţă de creştere, însă aproape nesemnificativă, de 0.1%.
Pensia medie de asigurări sociale de stat la nivelul judeţului Suceava în trimestrul II 2013 a fost de 718 lei, mai mare cu 10 lei faţă de pensia medie de asigurări sociale de stat din trimestrul I 2013 şi cu 29 lei mai mare faţă de pensia medie de asigurări sociale de stat din trimestrul II 2012 (+4,2%).
Pensiile sucevenilor sunt semnificativ mai mici decât media de la nivel naţional. În trimestrul II al anului 2013 pensia medie în România a fost de 812 lei. La nivel de regiune Nord-Est statisticile arată că pensii mai mici se încasează doar în Vaslui şi Botoşani.
Şi în ceea ce priveşte salariile, angajaţii din judeţ nu stau deloc bine. Conform analizei Direcţiei Judeţene de Statistică Suceava, în septembrie 2013, salariul mediu net în judeţ a fost de 1.138 de lei,
„Câştigul salarial mediu net în luna septembrie 2013 în judeţul Suceava a fost cu 29,3% sub nivelul câştigului salarial mediu net la nivel naţional, acesta fiind de 1.609 lei/persoană”, se arată în cel mai recent Buletin Statistic Lunar.
O analiză efectuată de Direcţia Judeţeană de Statistică Suceava arată că gradul de dependenţă economică calculat ca raport între numărul mediu al pensionarilor de asigurări sociale d