Economia Franţei reprezintă cea mai serioasă ameninţare la adresa redresării Europei în urma crizei datoriilor, conform unui sondaj la care au participat bancheri şi reprezentanţi ai autorităţilor de reglementare, transmite Bloomberg.
Perspectiva pentru Franţa este mult mai îngrijorătoare decât perspectivele pentru Italia, Spania sau Germania, au apreciat 61% din cei care au participat la sondaj. Câteva sute de bancheri, reprezentanţi ai autorităţilor de reglementare, directori de corporaţii şi politicieni au participat la Frankfurt la 'Euro Finance Week' cea mai mare conferinţă financiară ce se desfăşoară în acest oraş.'Franţa are o nevoie disperată de autoritate', a declarat Timothy Adams, directorul general al Institutului Internaţional pentru Finanţe (IIF), cel mai mare grup de lobby al sectorului financiar.
'Există temeri privind competitivitatea în Franţa', susţine economistul Andre Sapir, de la Bruegel, un institut cu sediul în Bruxelles. Produsul Intern Brut al Franţei, a doua mare economie din zona euro, a înregistrat o scădere de 0,1% în trimestrul al treilea comparativ cu trimestrul precedent, după o revenire de 0,5% în trimestrul al doilea care a scos Franţa din recesiune, arată cifrele oficiale publicate săptămâna trecută de Institutul Naţional de Statistică (Insee).
Oficiul European pentru Statistică (Eurostat) a anunţat săptămâna trecută că ritmul de creştere a economiei zonei euro a încetinit în trimestrul trei la 0,1% după un avans de 0,3% în precedentele trei luni, iar Uniunea Europeană a înregistrat un avans de 0,2%, după o creştere de 0,3% în trimestrul doi.
Preşedintele Franţei, Francois Hollande, nu reuşeşte să reînvie investiţiile corporaţiilor, în una din ţările cu cea mai grea povară fiscală din lume.'În Franţa, cred că acceptarea necesităţii că trebuie făcut ceva este cel puţin în creştere',