(Răspuns pentru N. M. - Cluj-Napoca, F. AS nr. 612)
Suferinţa ta - această stare, senzaţie de sufocare - este generată de activitatea intelectuală intensă, de suprasolicitările nervoase (seminarii, colocvii, examene). Deduc că eşti o studentă eminentă, care pune suflet în tot ce face. Ţi-ai periclitat şi sănătatea pentru acest ţel nobil - învăţătura ca să ajungi ceva în viaţă. Luptă în continuare, regăseşte-ţi forţa de a lupta, nu te da bătută! Ar fi regretabil să renunţi definitiv la studii sau să le întrerupi temporar. "Dumnezeu nu doreşte moartea păcătosului ci să se întoarcă şi să fie viu". Eu îţi recomand cu cea mai mare sinceritate unele remedii, care nu sunt deloc costisitoare. Un lucru este important: să-ţi găseşti timpul fizic să le poţi aplica.
* Argila este capabilă să înlocuiască o întreagă farmacie fără să creeze efecte secundare. Urgent să-l contactezi pe distinsul chimist de la Alba Iulia (ing. Mircea Bocan) ca să-ţi expedieze o doză de argilă. În colet se găseşte şi prospectul (recomandările pentru folosirea ei). Nu-ţi administra sedative, sunt nocive pentru organism, te obişnuieşti cu ele şi devii dependentă. Nu folosi cafea, ţigări, alcool. Nu-ţi pierde nopţile pe la discoteci, nu învăţa noaptea. Nopţile albe sunt irecuperabile. Ai nevoie de linişte, odihnă! Dacă stai la cămin te vor deranja colegele. Dacă stai în gazdă sau eşti localnică e foarte bine.
* Ceai de ventrilică - un ceai excelent în combaterea nervozităţii, care provine de la suprasolicitare intelectuală susţinută (o ceaşcă de ceai băută seara, înainte de culcare, face adevărate minuni prin acţiunea lui liniştitoare).
* Metoda Silva, de relaxare:
- Te aşezi pe marginea patului şi închizi ochii imaginându-ţi cel mai frumos loc pe care l-ai văzut - munte, mare etc.
- Ca să te linişteşti complet, numără de la o sută la unu, încercând să şi